26 червня завершився 12-денний табір – пригода «Вперед і вгору – 2013», яку подарувала дітям Вінницька обласна правозахисна організація «Джерело надії» за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції Представництва в Україні, Хмельницького обласного благодійного фонду “Карітас”, Управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА і за співпраці з Пластом – Національною скаутською організацією України.

Незважаючи на те, що табір проводився вдруге, багато в чому він став експериментальним. Цього року було змінено місце проведення – з села Кліщів Вінницької області табір переїхав на південний берег Криму. Також було відкоректовано програму табору відповідно до нових умов.

Успіх попереднього табору надав нам впевненості у власних силах і цього року ми запросили ще більше учасників: 21 підліток з Вінниці та області.

На самому таборі учасниками опікувались шестеро дорослих:
комендант табору – Алла Студілко;

заступник коменданта – Анатолій Студілко;

бунчужний – Олег Невмивака;

організатор творчого дозвілля – Вероніка Авдєєва;

виховниця – Ольга Петровська;

психолог – Лілія Островська.

Головними завданнями табору були: оздоровлення, згуртування, підвищення лідерського потенціалу, гармонізація особистості дітей.

Відповідно до завдань було розроблено програму табору, яка складалась з наступних блоків:

– здоров’я та фізичне виховання (купання в морі, щоденні прогулянки по ялівцевому гаю, ранкова руханка, ігри та змагання, здорове харчування);

– психологічне здоров’я (вправи та ігри для пришвидшення адаптації в нових умовах, спілкування з виховниками, тренінги, направлені на командотворення, розвиток лідерських якостей, гармонізацію особистості);

– розвиток креативності та естетичного сприйняття (екскурсії в Севастополь, Фороську церкву, щоденні імпрезки, творчі завдання, майстер-класи з ліплення, плетення мандали та файничок, виготовлення ловця снів, орігамі);

– розвиток навичок самоорганізації та самостійності (дотримання розпорядку дня, планування вільного часу, триденна мандрівка в ліс).

Базова програма табору розроблялась таким чином, щоб змінювати послідовність завдань для учасників, задіювати і розкривати різні прояви їх особистостей. Під час таборової програми завдання і розваги чергувались так, щоб діти були максимально зайняті весь день, але не втомлювались.

Родзинкою програми стала триденна мандрівка в ліс, під час якої учасники вдосталь награлись в рухливі ігри, накупались в гірському озері, співали та розважались біля вечірньої ватри, навчились розкладати намети, розпалювати вогонь, стріляти з лука та пневматичної зброї, готувати їжу на вогнищі. Близькість природи та спартанські умови допомогли підліткам розвити в собі такі якості як: витривалість, наполегливість, товариськість, бажання допомогти іншим.

Ще одним цікавим моментом таборування став візит гостей – пані Анук із Швейцарії та пані Оксани – національного координатора програми “Протидія торгівлі людьми” МБФ “Карітас Україна”,  які завітали на проект з моніторинговим візитом. Гостям настільки сподобалась невимушена атмосфера табору,  доброзичливість учасників та неповторні краєвиди південного Криму, що вони не хотіли нас залишати.

Для організаторів та проводу табору  дуже важливою стала позитивна оцінка наших гостей, але ще більш важливою є оцінка самих учасників табору:

“Я не хочу розлучатись з учасниками та виховниками табору. Нехай цей чудовий табір не припиняє свого існування!” – Настя Г.

“Я дякую табору за багато цікавих та веселих пригод, за масу емоцій! Якби можна було б, я ще залишилась би!” – Євгенія Т.

“Я вдячний табору “Вперед і вгору – 2013″ за добре проведений час, за нових друзів! Дякую за спортивні ігри та подорож по Криму й ночівлю в наметах. За духовне, моральне і фізичне збагачення щиро дякую організаторам!” Руслан Р.

“Табір “Вперед і вгору – 2013″ оздоровив мене не тільки з зовні, а й з середини. В цьому мені допомогли тренінги. Мені сподобалось як ми грали в різні ігри, які навчили нас бути справжніми друзями і міцною командою! А ще було здорово, як ми жили в лісі в наметах!” – Настя П.

Після таких відгуків важко не думати про продовження пригоди під назвою «Вперед і вгору!». Тому уже сьогодні ми думаємо про можливості продовження гарних таборових традицій і починаємо планування та організацію наступного (сподіваємось всеукраїнського) табору «Вперед і вгору 2014».

 

Прес центр

ВОПО “Джерело надії”

Поділитися