“Якою б мовою ти не користувався, обов’язково спробуй виговоритись перед ким-небудь, якщо тобі треба зняти тягар з душі. Не занурюйся в депресію. Насолоджуйся життям, воно чекає на тебе!” Під таким гаслом пройшла друга група самодопомоги з підлітками 24 листопада 2012 року, що проходить за сприяння Міжнародної організації з міграції Представництва в Україні та Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас».

 Діти вже буди ознайомлені з правилами проведення групи, тому проявили неабияку активність та бажання висловитись. Теми, які підіймалися цього разу, були різноманітними: толерантність, милосердя, чуйне ставлення до тварин та роль домашніх тварин в житті людини. В ході обговорення спонтанно виникла тема про те, що ніхто в цьому житті не застрахований від помилок, навіть дорослі та досвідчені люди. Свої помилки треба сприймати спокійно та робити з них висновки. Врешті решт, на помилках вчаться, з них складається життєвий досвід і людина повинна дозволити собі інколи помилятися. Головне – не зациклюватися на невдачах, а йти вперед.     

Важливе місце у спілкуванні посіла тема протидії торгівлі людьми. Ми згадали, що 2-го грудня у світі відзначається міжнародний день боротьби з рабством. Ця проблема актуальна і для нашого міста та області. Діти обговорювали різні випадки з життя на цю тему, було очевидно, що вона не залишила їх байдужими.  Також ми згадали річницю пам’яті жертв голодомору і домовилися виставити свічки на підвіконнях в цей день на згадку про ті страшні часи та на вшанування пам’яті загиблих.   

В другій частині тренінгу було проведено конкурс дитячого малюнка, присвячений протидії торгівлі людьми та іншим формам насильства та порушення прав людини. Ці малюнки будуть демонструватися 30 листопада, у п’ятницю, біля башти під час вуличної акції у підтримку Міжнародного дня боротьби з рабством.

Прес-центр

ВОПО «Джерело надії»

Поділитися