24 – 25 березня  2012 року  ВОПО “Джерело надії” провела тренінг №2 на тему: «Управління стресом. Методи саморегуляції, як профілактика та вихід зі стресу» з циклу тренінгів “Стрес. Стресостійкість. Вихід із стресових ситуацій” в рамках проекту ХОБФ “Карітас України” “Розвиток в Україні мережі консультативних центрів з попередження торгівлі людьми та наданню допомоги постраждалим”. Дані заходи  відбуваються за сприяння Міжнародної організації з міграції Представництва в Україні.

Тренінг провела психолог, психотерапевт Мисаченко Наталія.

Мета тренінгу: Навчитися управляти стресом у відповідності з психічним типом своєї особистості  та вивчення методів саморегуляції для профілактики та виходу зі стресу.

Учасники тренінгу дізналися, що ефективність переборення стресу багато в чому залежить від психологічної готовності протистояти йому і від вміння керувати своїми емоціями в складних ситуаціях. Велике значення для управління стресами має знання особливостей власної психіки. Відомо, що в залежності від особливостей особистості, реакції кожної людини на стрес і симптоми проявлення стресу є доволі специфічними. І в зв’язку з цим виділяють щість типів особистостей, які по різному реагують на стрес:

  1. Честолюбний тип – з сильною потребою до успіху, зазвичай страждає від перенавантажень, міжособистістних відносин та недостатнього розуміння себе.
  2. Для спокійного типу причиною стресу можуть бути люди чи професійні вимоги, що порушують розмірений плин їх життя. Цей тип людей має низьку схильність до стресу.
  3. Для добросовісного типу – причини стресу є люди, які порушують їх плани і стереотипи поведінки. Цей тип має середню схильність до стресу.
  4. Тип, який  не відстоює – не вміє постояти за себе і відстояти свої права, частіше потерпає від внутрішнього напруження на грунті міжособистністних відносин і це є причиною стресу.
  5. Життєлюбний тип, для якого характерна зміна інтересів в житті – отримує стрес від рутинної роботи і надмірного внутрішнього напруження.
  6. Тривожний тип – відрізняється високою схильністю до стресу. Причиною стресу для таких людей є відповідальна робота та різкі зміни в житті.

Знаючи свій тип психіки, людина має навчитися формувати систему стратегій відновлення психічної рівноваги  для подолання кризових ситуацій.

Для попередження стресу, виходу зі стресу та подолання наслідків стресових ситуацій допомагають методики саморегуляції.

Саморегуляція – це управління своїм психоемоційним станом, який досягається шляхом впливу людини на самого себе за допомогою слів, мислеформ, управління м’язовим тонусом, диханням тощо.

Саморегуляція, в залежності від потреби, дає ефекти заспокоєння, відновлення чи активізації. Учасники тренінгу ознайомились на практиці з деякими методами саморегуляції.

Наприкінці тренінгу у відгуках учасників пролунали слова вдячності за цікавий, насичений практичними вправами тренінг та відчувався високий  емоційний підйом від пережитих почутів.

 

Психолог ВОПО “Джерело надії”

Наталія Мисаченко

Поділитися