У м. Хмільник  Вінницької області в приміщенні міського будинку культури  в рамках проекту « Оптимізація співпраці органів влади, НУО і місцевих громад Вінницької області у протидії расизму та ксенофобії в контексті дітей – біженців, шукачів притулку та мігрантів за підтримки Данської Ради у справах біженців (ДРБ)  та фінансової підтримки Європейської комісії  відбувся  семінар – тренінг «Попередження расизму, ксенофобії та подолання перешкод у соціалізації дітей – біженців, шукачів притулку, як найбільш вразливої категорії дітей».   На семінарі   були присутні 46 чол. Це – педагоги –організатори, психологи, вчителі освітніх закладів міста і району, секретарі сільських рад, спеціалісти ССД міської ради, РЦСССДМ, міського центру зайнятості, відділу освіти РДА, управління освіти міської ради та  представники місцевих ЗМІ.

Семінар розпочався з презентації проекту, з висвітлення теми  та її актуальності і нагальної потреби у співпраці  органів влади, неурядових організацій та місцевих громад у вирішенні існуючих проблем. Методом “Мозкового штурму” було проведено традиційну вправу: «Що у нас спільного і що нас відрізняє», в якій кожен присутній  міг висловити свої думки, а тренер –психолог Засімова Вікторія записувала  інформацію на фліпчарті.

Під час виконання вправи  спостерігалось пожвавлення, небайдужість. Після активної спільної праці, всі наглядно побачили, що у нас спільне: це  і загальнолюдські цінності, і потреби (фізіологічні, духовні, потреби в любові, в самореалізації, потреби в захисті і безпеці), а також мрії. І як важливо для розуміння цих речей  формувати толерантне відношення в суспільстві до представників різних країн, національних менших та різних соціальних груп. І цьому  сприяють інтерактивні заходи «Жива бібліотека». Таким чином. було здійснено послідовний перехід  до ознайомлення присутніх з методологією «Живої бібліотеки». Присутнім розповідалось про історію виникнення «Живої бібліотеки», про впровадження цих заходів в Україні. Учасники  дізнались про класичну мету заходів «Живої бібліотеки» та про їх типи. Впродовж семінару – тренінгу психологом  В.Засімовою наводилось  багато прикладів проведення таких заходів в освітніх закладах м. Вінниця  та напрацювання ВОПО «Джерело надії» у даному напрямку. Також детально було розглянуто  підготовку цих заходів на кожному з етапів.

Даний семінар – тренінг виявив зацікавленість учасників до теми протидії ксенофобії та расизму та інноваційних методів попередження цього явища – заходів “Жива бібліотека”. Поступово виникали запитання, проговорювались сумніви та побоювання щодо  складності підбору  «Живих книг», про забезпечення безпеки  «Живих книжок».  Було видно, що учасники не залишились байдужими до заявленої  проблеми і до запропонованих шляхів її вирішення, а активно включились в роботу.

За результатами анкетування виявилось, що тільки два учасники із числа присутніх чули раніше про заходи «Жива бібліотека». Одинадцять осіб висловили побажання провести такі заходи у їхній громаді. Десять осіб прагнуть отримати практичний досвід по проведенню «Живої бібліотеки» та відвідати подібні заходи.

Начальник відділу у справах сімї, молоді та спорту Хмільницької РДА Червінський І.Ф та головний спеціаліст відділу у справах сім ї та молоді Хмільницької міської ради Бялківський А.С. подякували працівникам ВОПО «Джерело надії» за цікавий семінар – тренінг і висловили надію на подальшу співпрацю.

 

Тренер –психолог

ВОПО “Джерело надії”

В. Засімова

Поділитися