12 жовтня 2011 року в рамках проекту «Оптимізація співпраці влади, неурядових організацій і місцевих громад Вінницької області з питань покращення ідентифікації чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми» (за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) Представництва в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USIAD) працівники ВОПО «Джерело надії» провели в м. Шаргород Вінницької області семінар-тренінг «Попередження торгівлі людьми серед чоловіків. Ідентифікація чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми»

Семінар – тренінг провели працівники ВОПО “Джерело надії” Маргарита Хазіна та Марія Добровольська. У заході   взяли участь фахівці відділу у справах сім’ї та молоді Шаргородської райдержадміністрації, відділу освіти, центру зайнятості, працівники органів внутрішніх справ, психологи та інші спеціалісти, дотичні до виконання заходів з протидії торгівлі людьми.

Було розглянуто низку актуальних питань, зокрема:

IMG_5272


«Що таке торгівля людьми? Яким є механізм такого бізнесу в Україні? Як це відбувається? Стадії злочину, та види злочинів, що пов’язані з торгівлею людьми. Хто потрапляє у тенета работорговців? Роль державних установ у протидії торгівлі людьми та посилення дій на регіональному рівні».

«Згідно зі звітом ООН про торгівлю людьми, опублікованому у грудні 2010 року, Україна входить до десяти країн, мешканці яких найчастіше стають жертвами незаконного бізнесу. За цим показником нашу країну прирівняли до Молдови, Таїланду та Нігерії»,- таким висловом було розпочато семінар – тренінг, – «А торгівля чоловіками і хлопчиками в Україні набуває глобального масштабу».

Опитування постраждалих від торгівлі людьми свідчать про те, що чоловіків з України продають в основному для трудової експлуатації в  Росії, Туреччині, країнах Євросоюзу чи Близького Сходу. А останнім часом постраждалих чоловіків стає дедалі більше. «Коли набирає обертів економічна криза, жертв торгівлі людьми може стати все більше і більше»,- прогнозувала провідний спеціаліст Шаргородського районного управління юстиції Пшук Надія Едуардівна: «Люди погоджуються навіть на складні умови роботи для того, щоб мати хоч який заробіток. Працюють без належних документів, без контрактів та без офіційного оформлення трудових відносин».

IMG_5270
Опитуванні постраждалі розповідають, що основною причиною їх поневірянь стали економічні труднощі на батьківщині та бажання допомогти родині. Більшість з них – чоловіки у віці від 20 до 40 років, що мають середньо – спеціальну освіту.

« Чоловіки за гендерною особливістю не так відкрито шукають допомоги. Чи визнають себе жертвами торгівлі людьми», – констатувала спеціаліст ВОПО «Джерело надії» М.Добровольська. Вона ж наголосила на необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед мешканців  Вінницької області щодо ідентифікації постраждалих чоловіків та наданню їм допомоги.

Спеціалістів  ВОПО «Джерело надії» вразили позитивні зміни в ставленні державних структур до діяльності, спрямованої на протидію торгівлі людьми, виявлення постраждалих осіб та надання їм допомоги.

Результати анкетування учасників семінару – тренінгу будуть опрацьовані працівниками ВОПО “Джерело надії” та використані у подальшій роботі в наступних районах Вінницької області.

 

Менеджер проектів

ВОПО “Джерело надії”

Маргаріта Хазіна

Поділитися