Згідно проекту «Оптимізація співпраці влади, неурядових організацій і місцевих громад Вінницької області з питань покращення ідентифікації чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми» (за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ), Представництва в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USIAD) працівники ВОПО «Джерело надії» почали проводити семінари-тренінги «Попередження торгівлі людьми серед чоловіків. Ідентифікація постраждалих чоловіків»
 у 10 районах Вінницької області. 9 вересня 2011 року пройшов перший семінар в м. Немирів Вінницької області, у якому взяли участь фахівці відділів у справах сім’ї та молоді, освіти Немирівської райдержадміністрації, центру зайнятості, працівники органів внутрішніх справ, психологи та інші спеціалісти, дотичні до виконання заходів щодо протидії торгівлі людьми.

Психолог ВОПО «Джерело надії» Марія Добровольська почала семінар з визначення складної економічної ситуації в Україні, що призвела до того, що наша країна перетворилась на дешевий «постачальник» робочої сили закордон. В даний час жертвами експлуатації стають не тільки жінки, як здебільшого вважали раніше, але й чоловіки-заробітчани. «В нашому районі також є достатня кількість чоловіків, які не маючи можливість працювати вже виїхала на заробіток в інші країни», – зазначила директор Немирівського РЦЗ Мельник Людмила Семенівна, – комусь з них по – справжньому пощастило, але є і такі, хто повернувся з численними фізичними та психологічними травмами. Їх родини дуже страждають». «Сподіватись на те, що потерпілі звертатимуться в державні соціальні служби, в той час як саме негаразди в соціально – економічній сфері змусили їх шукати щастя на чужині, не варто, – прокоментувала М. Добровольська, – тому необхідно впровадження механізму ідентифікації чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми, та взаємодії суб’єктів державних та недержавних структур у напрямку надання їм реінтеграційної допомоги».

IMG_5105

  На семінарі – тренінгу були продемонстровані схеми трудового рабства на прикладі відеофільму «Небезпечна гра», в обговоренні якого прийняли участь всі учасники заходу. Присутні також отримали роздруковані матеріали, де більш детальніше визначено: • ланцюги злочинних дій торговців людьми; • індикатори обманута шахрайства при вербуванні; • правила безпечної подорожі; В публікаційних матеріалах, що здійснені в рамках програми з протидії торгівлі людьми представництва МОМ в Україні, чітко визначені адреса та телефони організацій, що проводять консультування мігрантів та надають комплексну реінтеграційну допомогу. Всі учасники семінару отримали інформаційні матеріали для використання в подальшій роботі

Атмосфера семінару була дуже тепла, мала характер конструктивного діалогу.  Особливе враження на присутніх справила історія знайомого М.Добровольської, який згідно програми “Work and travels” виїхав до США, але його працевлаштування та можливість навчання зовсім не відповіли тим обіцянкам, які йому запропонувала цілком легальна Вінницька туристична фірма. «Коли я йшла на семінар, то чітко розуміла, яке це жахливе явище – торгівля людьми, зазначила Любов Кіцуло, начальник служби у справах сім’ї та молоді, – але зараз я ще більше впевнилась, що необхідно постійно підвищувати рівень обізнаності населення, щоб знизити ризик потрапляння в таку ситуацію». «Я маю приклади чоловіків – заробітчан, мешканців нашого району, чиї заробітки виявились мізерними, а насильство та безпорадність вагомими, які повернулись додому такими ж бідними, як і раніше, а до того ще й хворими, психологічно та фізично травмованими, – розповіла Марценюк Катерина Василівна, директор СССДМ. Щоправда, за допомогою вони не звертаються. Віднині інформацію про працевлаштування за кордоном та можливі ризики, пов’язані з цим, ми будемо розповсюджувати у центрах праці Немірівського району, а також в селищних радах. Ми поширимо інформацію про те, до кого постраждалі від торгівлі людьми можуть звернутись за допомогу».

 22 вересня 2011р. у с. Чернівці Вінницької області в приміщенні районної державної адміністрації пройшов черговий семінар із запланованих заходів ВОПО «Джерело надії» в рамках проекту «Оптимізація співпраці влади, неурядових організацій і місцевих громад Вінницької області з питань покращення ідентифікації чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми» (за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ), Представництва в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USIAD).

 На початку заходу, координатор проекту Маргарита Хазіна привітала всіх присутніх з тим, що 20.09.2011р. Верховна Рада України ухвалила Закон про протидію торгівлі людьми, Закон, який чекали всі, хто працює в цій нелегкий сфері. Законом визначено, що основними напрямами державної політики у сфері протидії торгівлі людьми є: • попередження торгівлі людьми шляхом підвищення рівня обізнаності населення; • превентивна робота по зниженню рівня вразливості населення; • боротьба із злочинністю, пов’язаною з торгівлею людьми; • надання допомоги та захисту особам, які постраждали від торгівлі людьми; • впровадження механізму взаємодії суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми. Семінар пройшов згідно з визначеним планом. Присутні отримали навички ідентифікації постраждалих чоловіків та прийняли участь у дискусії по впровадженню механізму перенаправлення постраждалих до відповідних соціальних служб для отримання реінтеграційної допомоги.

 Учасники семінару особливо були вдячні за отриманні інформаційні та поліграфічні матеріали, які дають змогу більш детальніше розібратись у явищі торгівля людьми. «На семінарі не було байдужих і незацікавлених»,- вважає М. Хазіна.
На думку майора Чернівецького РВ УМВС України у Вінницькій області Якимчака А. Ф., поки не налагодиться життя в нашій країні, остаточно проблема, пов’язана з торгівлею людьми, вирішена не буде. Бо за статистикою, потенційними мігрантами з України є нині 76% молодих людей, які просто не бачать тут свого майбутнього.
Присутні вирішили, що НЕ ВАРТО поспішати казати «ТАК» на будь-яку пропозицію поїхати працювати за кордон, оскільки необачність може коштувати дуже дорого. А краще подумати, може ще не всі можливості використані в Україні? Тому у заключній частині семінару присутні особливо були вдячні працівникам ВОПО «Джерело надії» за просвітницьку діяльність, яка спрямована на підвищення рівня обізнаності по запобіганню торгівлі людьми та мобілізує державні соціальні служби до активної роботи у цьому напрямку. Не зважаючи на те, що час семінару – тренінгу було використано, обговорення проблеми не зупинялось.
Учасники зацікавились роботою ВОПО «Джерело надії», тому представники організації мали змогу розповісти про проект « Оптимізація співпраці влади, неурядових організацій і місцевих громад Вінницької області у протидії расизму та ксенофобії у контексті дітей біженців, шукачів притулку та мігрантів», який вже розпочав діяти на Вінниччині. Ним, зокрема, передбачається проведення заходів «Жива бібліотека» (безпосередньо спілкування з представниками різних націй та народностей) у навчальних закладах та поширення методології їх проведення серед освітян, представників влади, та громадських організацій. Присутні виразили побажання, що такі заходи потрібно провести і в с.Чернівці Вінницької області, бо подібні інноваційні методи співпраці зміцнюють потенціал місцевих громад. Наприкінці заходу було проведено анкетування учасників. Працівники ВОПО «Джерело надії» отримали відгуки про проведений семінар. І мають змогу провести аналіз результатів анкетування.

Менеджер проектів ВОПО “Джерело надії”

Маргаріта Хазіна

Поділитися