Якщо в вашому житті трапилось лихо, і ви стали жертвою торгівлі людьми, ви маєте знати, що держава не залишає вас сам-на- сам з вашою бідою, а приходить вам на допомогу, надаючи вам статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Статус автоматично надає вам право на безоплатну медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну вам допомогу, і, серед іншого, на відшкодування моральної та матеріальної
шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, на одноразову матеріальну допомогу і допомогу у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

З кожним роком кількість людей, що отримують такий статус, зростає (з 13 осіб у 2012 році до 198 у 2017), і велике значення при цьому мають чіткі критерії ідентифікації (виявлення) жертв торгівлі людьми.

Чому це важливо?
Тому що саме ідентифікація надає постраждалим доступ до допомоги і є одним з засобів припинення злочинів та покарання торговців людьми.

Міністерством соціальної політики України спільно з Всеукраїнською коаліцією громадських організацій, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, розроблено проект нормативного акту, що має на меті запровадження єдиного уніфікованого механізму ідентифікації постраждалих і, що найважливіше, Індикатори виявлення таких осіб, в тому числі дітей. Наразі проект розміщено на сайті Мінсоцполітики, і я звертаюсь до всіх із
закликом долучитись до його обговорення і надавати свої пропозиції з удосконалення Індікаторів.
http://www.msp.gov.ua/projects/306/

http://www.msp.gov.ua/files/tl/Ind.p

Поділитися